THE SQL Server Blog Spot on the Web

Welcome to SQLblog.com - The SQL Server blog spot on the web Sign in | |
in Search

Dejan Sarka

PASS SQL Saturday #356 Slovenia – Details for my Countrymen

For a change, I am posting a blog in Slovenian language. I am posting the details about PASS SQL Saturday #356 Slovenia. Of course, everybody is invited to attend the conference, submit proposals, or even join us as a sponsor. The vast majority of presentations will be in English language anyway. So here are the details for my countrymen.

Slovenska skupnost SQL Server ne miruje. Pripravljamo nov dogodek, že drugič bo to PASS SQL Saturday. Tokrat bomo dogodek organizirali v soboto, 13. decembra, in sicer v prostorih FRI, Ljubljana (http://www.sqlsaturday.com/356/eventhome.aspx). To bo tudi edini dogodek v drugi polovici letošnjega leta v Sloveniji, kjer bodo predavanja posvečena strežniku SQL Server.

Ideja za dogodke pod skupnim imenom PASS SQL Saturday se je porodila v svetovni skupnosti uporabnikov sistem SQL Server, v skupnosti Professional Association for SQL Server, oziroma PASS (http://www.sqlpass.org). Ti dogodki so nekakšen odgovor na ekonomsko in predvsem na krizo izobraževanja. Pomanjkanje vlaganja v izobraževanje je namreč vsesplošen svetovni problem. V SQL Server skupnosti smo se odločili poskusiti ponuditi uporabnikom strežnika SQL Server vsaj nekaj, torej vsaj brezplačen dogodek.

Kako to poteka? Prvi del enačbe predstavljamo predavatelji. Ne le, da predavanja na SQL Saturday niso plačana; vsak predavatelj si celo sam krije vse stroške. Seveda predavatelj obenem porablja svoj prosti čas. V osnovi gre za enostavno načelo »jaz tebi, ti meni«. Preden sami dodate, kaj jaz tebi in kaj ti meni, naj to razložim. Slovenski predavatelji, predvsem slovenski MVP-ji za SQL Server, pogosto predavamo na podobnih dogodkih v tujini. Tako nam ni težko pridobiti tujih predavateljev za naš dogodek. Vsi skupaj tako lahko omogočimo vsem lokalnim skupnostim vrhunska predavanja.

Drugi del enačbe so sponzorji. Dogodki so sicer precej poceni, saj, kot sem že omenil, ni stroškov s predavatelji. Potrebujemo predavalnice ter nekaj hrane in pijače. Nekaj denarja primakne PASS, predvsem pa je vedno zraven velika podpora s strani Microsofta. Naj še posebej izpostavim podporo v Sloveniji. Ko smo lansko leto prvič organizirali dogodek, smo šli na resnični minimum stroškov. Poskusili smo najti sponzorja, ki bi nam omogočil prostor brezplačno. Ko smo razložili, za kakšen dogodek gre, najprej na sestanku SLODUG, potem pa še osebno, je bil odziv neverjeten. V dveh dneh smo dobili štiri ponudbe za brezplačen prostor! Še več, tudi pri hrani je ponudnik šel v posel praktično brez dobička; tako dobro kosilo za tako ceno, kot smo jo imeli lani, bo težko ponoviti.

Tretji del enačbe ste udeleženci. Lanskoletni odziv je presegel naša pričakovanja. Pa ne gre zgolj za pasivne udeležence; dobesedno otepati smo se morali prostovoljcev, ki so želeli kakorkoli pomagati. Še več, tudi razmerje med tistimi, ki so prišli, in količino prijav, je bilo najboljše na svetu. Drugače rečeno, osip je bil veliko pod svetovnim povprečjem. To je res nekaj vredno, ko vidiš, da ljudje z navdušenjem in s spoštovanjem sprejmejo dogodek.

Naj se za hip povrnem na prvi del enačbe, na predavatelje. SQL Saturday ni namenjen le uveljavljenim predavateljem; dobrodošli so tudi začetniki, tudi tisti, ki bi radi stopili na pot predavanj. Če mislite, da lahko začnete delati kariero na tem področju, se registrirajte kot PASS uporabnik, prijavite na spletno stran našega dogodka (http://www.sqlsaturday.com/356/callforspeakers.aspx), ter pošljite predloge za predavanja. Svetujemo, da pošljete predloge in tudi predavate v angleškem jeziku. Le tako lahko računate tudi na morebitni prodor v tujino.

Letos bomo poskusili vpeljati več novosti. Prvo predstavljata dva predkonferenčna seminarja, ki bosta v petek, 12. decembra, v prostorih Microsoft Slovenija. Seminarja ne bosta brezplačna, bo pa cena zelo razumna. En seminar bo posvečen relacijskemu delu, en pa poslovni inteligenci. Namen seminarjev je predvsem en: omogočiti vsaj delno povrnitev stroškov tistim predavateljem, ki pridejo resnično od daleč. Taki predavatelji ne samo, da plačajo veliko za letalske vozovnice, ampak tudi porabijo skupaj kar tri dni za pot k nam in nazaj domov. Druga novost je četrti sklop predavanj, ki bo odprt za sorodne tehnologije, torej tehnologije, ki uporabljajo ali zlorabljajo SQL Server, kot na primer .NET in SharePoint Server. Tretja novost bo, če bodo sponzorji zainteresirani, kratka predstavitvena predavanja sponzorjev.

Naj še omenim, da smo letos začeli s še enim, prav posebnim in slovensko izvirnim dogodkom. To je bil junijski SQL piknik, ki je bil ravno tako izjemno lepo sprejet, čeprav je šlo za bistveno manjši dogodek. Upamo, da bo tudi ta dogodek postal tradicionalen. Vsekakor načrtujemo SQL piknik ponoviti prihodnje leto.

Kaj lahko storite vi? Veliko. Predvsem se prijavite. Prijavite se kot udeleženci, prijavite se kot prostovoljci, prijavite se na konferenco, prijavite se na seminar. Lani nas je bilo skupaj 150. Naj nas bo letos 200. Pomagate nam lahko tudi tako, da najdete sponzorje. Morda je ravno vaše podjetje zainteresirano za predstavitev na tej konferenci? Še enkrat – to bo edini dogodek v preostanku leta, kjer bo zbrana bolj ali manj celotna skupnost uporabnikov strežnika SQL Server. Pa še nekaj – tako kot lani, tudi letos se dogodka res udeležite. S tem boste pokazali največ spoštovanja predavateljem, sponzorjem in organizatorjem. Hvala vnaprej.

Published Wednesday, September 17, 2014 9:38 AM by Dejan Sarka

Comment Notification

If you would like to receive an email when updates are made to this post, please register here

Subscribe to this post's comments using RSS

Comments

No Comments

Leave a Comment

(required) 
(required) 
Submit

About Dejan Sarka

Dejan Sarka, MCT and SQL Server MVP, is an independent consultant, trainer, and developer focusing on database & business intelligence applications. His specialties are advanced topics like data modeling, data mining, and data quality. He is the founder of the Slovenian SQL Server and .NET Users Group. Dejan Sarka is the main author or coauthor of fourteen books about databases and SQL Server. Dejan Sarka also developed and is developing many courses and seminars for SolidQ, Microsoft and Pluralsight. He is a regular speaker at many conferences worldwide for more than 15 years, including conferences like Microsoft TechEd, PASS Summit and others.

This Blog

Syndication

Privacy Statement